Laparoscopische sacropexie

Laatste wijziging: 03 February 2022
Een vaginale prolaps (“zakking van de schede”) is een vaak voorkomend probleem bij de vrouw, voornamelijk na de menopauze. De prolaps kan aanleiding geven tot een bolgevoel vaginaal en ook tot plas- of defecatieproblemen.

Bij de laparoscopische sacrocolpopexie wordt de prolaps gecorrigeerd door middel van een kijkoperatie (laparoscopie).
Responsive Image
Responsive Image

De voorwand van de schede wordt vrijgemaakt van de blaas en de achterwand van de schede wordt vrijgemaakt van de endeldarm (rectum).  De voor- en de achterwand worden verstevigd door middel van een synthetisch netje dat aan de achterzijde van het bekken wordt gefixeerd (overgang sacrum-wervelzuil).  Het netje wordt bedekt met buikvlies, zodat er nadien geen vergroeiingen met de darmstructuren kunnen optreden. Hiermee wordt de vagina opnieuw in haar normale positie gebracht.

Tijdens deze ingreep kan zo nodig nog een afzonderlijk bandje geplaatst worden aan de uitgang van de blaas, voor de behandeling van incontinentie.
De gemiddelde hospitalisatieduur bedraagt 3 tot 5 dagen. De eerste 6 weken na de ingreep mag je geen zware inspanningen doen (oa sporten) en ook geen zware gewichten tillen (o.a. zware boodschappentas, wasmand, enz). Coïtus dient eveneens gedurende 6 weken vermeden te worden.

Responsive Image