Prostaat- en protheseverpleegkundigen

Laatste wijziging: 03 February 2022
Mannen met een prostaataandoening moeten dikwijls een behandeling ondergaan die hun dagelijks leven helemaal in de war kan sturen.  Prostaataandoeningen en in het bijzonder prostaatkanker roepen allerlei vragen op. Kan ik hiervan genezen? Hoe zit het met mijn werk? Verlies ik mijn mannelijkheid? Zal ik mijn urine nog kunnen ophouden? Kan ik nog gaan tennissen? ...

De prostaatverpleegkundige kan samen met de behandelende arts hierop een antwoord formuleren.
De verschillende behandelingen voor prostaatkanker kunnen een aantal  lichamelijke nevenwerkingen met zich meebrengen. De nevenwerkingen verschillen naargelang de behandeling.  Tijdelijke incontinentie (ongewenst urineverlies), vermoeidheid, diaree en  erectiele dysfunctie (verminderde potentie) zijn hier enkele voorbeelden van. Deze nevenwerkingen hebben een grote impact op de levenskwaliteit van de patiënt en zijn omgeving. De prostaatverpleegkundige wil de patiënt en zijn familie informeren en bijstaan tijdens deze moeilijke fase in hun leven. Samen met de prostaatverpleegkundige kan er naar oplossingen gezocht worden voor eventuele problemen die voortvloeien uit de ziekte of de behandeling ervan. De prostaatverpleegkundige is de gespecialiseerde verpleegkundige die de patiënt en zijn familie kan begeleiden en ondersteunen tijdens het hele proces van diagnose, opname, behandeling tot ontslag en ook nadien. Problemen, zowel op lichamelijke als psychosociale vlak, zullen dan ook vakkundig aangepakt worden indien nodig.

Als de plaatsing van een sfincter en/of -erectieprothese zich noodzaakt bij aanhoudende incontinentie of erectieproblemen, is er een protheseverpleegkundige die de patiënt emotioneel en praktisch begeleidt voor, tijdens en na de implantatie van deze prothese.