Oorzaken van impotentie

Laatste wijziging: 03 February 2022

Geestelijke (psychische) oorzaken

Allerlei factoren zoals stress, schrik, zorgen en faalangst verminderen het erectievermogen. Soms zijn de problemen in de relatie met vrouw of vriendin de oorzaak van psychische impotentie. Er is niets mis met het lichaam, maar de geest werkt tegen. Als men teveel nadenkt bij het vrijen, dan blijft de erectie vaak uit. Elke man heeft in zijn leven wel eens een periode van geestelijke impotentie. Deze vorm van impotentie is tijdelijk en eigenlijk vrij normaal. Men spreekt dan van faalangst: de man is angstig geen of onvoldoende erectie te krijgen en de vrouw niet te kunnen bevredigen: hij heeft schrik om te falen. En juist daardoor zal de erectie niet voldoende zijn: de geest is bezig met de prestatie, niet met het gevoel van “vrijen”.
 

Lichamelijke (fysische of organische) oorzaken

Vele aandoeningen van het menselijk lichaam kunnen impotentie tot gevolg hebben, o.a.:

  • Suikerziekte (diabetes)
  • Vaatziekten, waaronder slagaderverkalking, hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte
    Alcoholisme
  • Zenuwziekten of zenuwletsels (bijvoorbeeld een zenuwknelling bij lumbago)

Ook bepaalde geneesmiddelen (zoals medicamenten tegen hoge bloeddruk of depressie) en sommige operaties (vooral die in het klein bekken) hebben invloed op de erectie. Meestal betreft het een aandoening van de bloedvaten.
Typisch voor onze samenleving is een hoog percentage aan ziekten van harten bloedvaten. En de bloedvaten van de penis lijden mee aan de aftakeling van de bloedvaten elders in het lichaam. Meer nog: omdat de bloedvaten van de penis zo fijn zijn, zullen ze nog sneller aangetast worden. Roken is ook hier een heel grote boosdoener! Het is bewezen dat rokers een grotere aanpassing van de fijne aanvoerende bloedvaatjes krijgen, en dit geldt dus zeker ook voor de bloedvaten van de penis.
Naast de afwijkingen van de aanvoerende slagadertjes zijn soms de afvoerende adertjes de oorzaak van impotentie. Wanneer deze adertjes onvoldoende afgesloten worden, zal de druk in de zwellichamen nooit hoog genoeg kunnen worden om een erectie te geven. Men spreekt dan van ‘veneuze lekkage’.

 

Gemengde oorzaak

Eigenlijk is de oorzaak zowel lichamelijk als geestelijk. De ene oorzaak kan de andere uitlokken of beïnvloeden. Bij lichamelijke afwijkingen krijgt men na een tijdje faalangst, zodat de erecties nog slechter worden door de geestelijke toestand. Dit is eigenlijk altijd het geval.