Behandeling

Laatste wijziging: 08 januari 2022
Nadat de arts een inschatting heeft gemaakt van het probleem van je kind, kan er gestart worden met de behandeling. Dit behandelingsplan wordt afgestemd op het probleem van je kind en kan o.a. bestaan uit:

 

Drinkadvies

Je kind drinkt het best vooral overdag (in de voormiddag). Het drinken ’s avonds moet je beperken. Melk in de late namiddag of ’s avonds is een afrader. Dranken die cafeïne en theïne bevatten vermijd je best. De beste drank is water.

 

Voedingsadvies

Zorg ervoor dat je kind zijn hoofdmaaltijd (warme maaltijd) niet vlak voor het slapengaan neemt. Gezonde voeding met een laag zout- en eiwitgehalte is belangrijk. Heel wat kinderen met plasproblemen hebben ook constipatieproblemen. Veel drinken, vezelrijke maaltijden klaarmaken en constiperende voeding vermijden, helpt.

 

Advies met betrekking tot toiletgedrag

Laatje kind na de hoofdmaaltijden even proberen om naar het toilet te gaan. Daarnaast is het belangrijk dat je kind regelmatig gaat plassen overdag (zonder persen) en ook vlak voor het slapengaan. Je kind moet 6x per dag naar het toilet gaan (waarvan 1x net voor het slapen gaan). Zorg ervoor dat je kind op het toilet in een stabiele houding zit om zich goed te kunnen ontspannen. Dit houdt in dat ze met de voeten op de grond (of op een voetenbankje) kunnen steunen. Ook jongens moeten gaan zitten op het toilet om te plassen.

 

Medicatie

Medicijnen tegen bedplassen kunnen soms nuttig zijn. Vooral bij kinderen die ‘s nachts meer urine produceren dan de blaas kan bevatten. Of medicijnen zinvol zijn voor je kind beslist je arts.

 

Plaswekker

De plaswekker is een apparaat dat draadloos verbonden is aan een speciaal onderbroekje. Zodra er ‘s nachts een paar druppels op het broekje komen, gaat de wekker af. Zodoende wordt je kind steeds gewaarschuwd op het moment dat de blaas vol is. Of een plaswekker zinvol is voor je kind en hoe je er dan best mee werkt, kan je arts je vertellen.

 

Relaxatie van de bekkenbodemspieren bij de kinesist

Psychologische begeleiding

Wanneer je arts vermoedt dat psychologische problemen de behandeling bemoeilijken of wanneer er sprake is van stress of andere negatieve gevolgen door het plasprobleem (ruzies thuis, pesten, negatief zelfbeeld,…), kan je arts je adviseren om contact op te nemen met de kinderpsychologe van het team.
 
Plasproblemen zijn vaak ingewikkeld en vereisen dan een multidisciplinaire aanpak. Het team uit het Jessa Ziekenhuis bestaat uit kinderartsen, urologen, een kinesist en een psycholoog. Je arts kan beslissen om één of meer van deze disciplines te betrekken bij de behandeling van je kind.