Het eerste contact met de dokter

Laatste wijziging: 08 januari 2022

Wanneer je voor de eerste keer een afspraak maakt bij de arts voor je kind met plasproblemen, wordt er ruim de tijd genomen om het probleem van je kind in kaart te brengen en te onderzoeken.
 

Anamnese

Naast een uitgebreide bevraging van het plas- en drinkpatroon van je kind, is er ook aandacht voor zijn/haar persoonlijke en familiale voorgeschiedenis. Daarnaast worden er ook psychosociale aspecten (school, temperament van uw kind, eventuele problemen) bevraagd. Tenslotte bekijkt de arts samen met jou wat je in het verleden al geprobeerd heeft en welk effect dit had.

 

Klinisch onderzoek

De arts zal tijdens het eerste contact een volledig pediatrisch onderzoek doen bij je kind (bloeddruk,…). Je kind zal zich tevens volledig moeten ontkleden, zodat de arts de genitale streek, de onderste ledematen en de voeten kan onderzoeken. Een bloedafname is niet nodig.

 

Aanvullende onderzoeken

Je kan je kind geruststellen dat de onderzoeken geen pijn doen.
 

Urine

Je kind moet in een potje plassen, waarna de arts de urine d.m.v. een stick kan onderzoeken.
 

Echografisch uitzicht van blaas en nieren

Met een echo wordt er naar de blaas en nieren van je kind gekeken. Je kind moet hiervoor enkel rustig op de onderzoekstafel blijven liggen.
 

Dag- en weekkalender

Indien nog niet eerder gedaan (zie huiswerk) dien je ook het plas- en drinkpatroon van je kind te registreren.
 

Uroflow

De kinesist van het team zal je kind vragen om op een speciaal toilet een plasje te doen. Tijdens het plassen meet dit toilet de plassnelheid en het plasvolume. De arts kan hiermee onderzoeken of er een probleem is met de blaas. De afspraak met de kinesist dient apart gemaakt te worden en gaat door in het ziekenhuis. Je kind dient hiervoor een half uur op voorhand 0,5 liter water leeg te drinken, opdat het onderzoek kan gebeuren met een volle blaas. Je krijgt de nodige informatie hierover tijdens het eerste consult bij je arts.