Algemene tips

Laatste wijziging: 08 januari 2022
  • De behandeling van bedplassen duurt vaak een hele tijd. Dit maakt het zowel voor ouders als voor de kinderen af en toe moeilijk om te blijven volhouden. Toch is het belangrijk dat je het advies van de arts goed blijft opvolgen om je kind van het probleem af te helpen
     
  • Er is niemand schuldig aan het bedplassen. Je kind zoekt hiermee geen aandacht of doet het niet om iemand te pesten. Wees dan ook niet boos en beschuldig je kind niet. Dit zorgt slechts voor meer stress waardoor het probleem kan verergeren
 
  • We gaan er steeds van uit dat iedereen zijn best doet bij de behandeling. Toch zien we dat kinderen het soms moeilijk vinden om gemotiveerd te blijven. Blijf je kind aanmoedigen en stimuleren. Af en toe samen iets leuks doen voor de inspanningen die je kind levert, helpt ook. 
 
  • Ga niet zelf aan de slag met een beloningssysteem. Je loopt hierdoor het risico dat het kind zich schuldig of mislukt gaat voelen, wanneer dit systeem niet goed werkt. Beloningssystemen kunnen werken bij bedplassen, maar enkel onder begeleiding van de arts of psycholoog. Je mag je kind natuurlijk steeds complimentjes geven wanneer het zijn best doet (bv. water drinken, gaan plassen, …)
 
  • Bij de meeste kinderen helpt het niet om ze ’s nachts wakker te maken om te gaan plassen. Het bed blijft dan meestal wel droog, maar je kind wordt hierdoor niet vanzelf droog.