Reflux

Laatste wijziging: 08 januari 2022

Gradering

Medicamenteuze behandeling

Lichte vorm van reflux bij baby’s en jonge kinderen kunnen dikwijls vanzelf genezen. Bij deze groep patiëntjes wordt dan ook zoveel mogelijk afgewacht.
 
Om de nieren te beschermen wordt een lage dossis van een antibioticum gegeven, dit noemen we profylaxie.
 
Daarnaast wordt ook eventueel gekeken naar andere oorzaken van infecties zoals een afwijkend plaspatroon, een vernauwing van de plasbuis en/of obstipatie.
Responsive Image

Injectie-operatie (Deflux)

Als er ondanks een medicamenteuze behandeling van de reflux toch urineweginfecties met koorts blijven optreden is vaak een operatieve behandeling nodig. Bij lage vormen van de reflux kan de kinderuroloog een behandeling instellen door het injecteren van een bepaalde vloeibare kunststof. Hierbij kijkt de kinderuroloog met een zeer dun kijkinstrument via de plasbuis in de blaas, deze ingreep gebeurt in dagbehandeling onder een korte narcose.

De injectie-operatie zorgen bij 70% voor het verdwenen van de reflux. Wel moet na 3 maanden nog een controle foto worden gemaakt.

Responsive Image
Responsive Image

Open operatie

Bij ernstige reflux is een open operatie aangewezen. Daarbij wordt een nieuwe verbinding gemaakt tussen de urineleider en de blaas (zie de afbeeldingen voor de meest gebruikte techniek, operatie volgens Cohen).

Deze ingreep gebeurt onder algemene narcose na de operatie blijft het kind tussen de 5 en de 7 dagen in het ziekenhuis met een blaassonde.

Deze open-operatie met een normale blaasfunctie zorgt bij ongeveer 98% voor het volledig verdwijnen van de reflux.

De kindjes nemen tot 6 weken na de ingreep de antibiotica door en mogen daarna definitief worden gestaakt. Uiteraard zijn nog regelmatig controles aangewezen. De bedoeling van een anti-refluxbehandeling is beschermen van de hogere urinewegen. Het verkomt uiteraard geen blaasontstekingen.

Aangezien reflux maar een stuk is van een hele puzzel, zeker bij ernstige reflux problematiek, is er ook een levenslange controle van de urine, bloeddruk en nierfunctie aangewezen.

Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image