Z-plastie van de voorhuid

Laatste wijziging: 08 januari 2022
Fimosis is een aandoening van de voorhuid waardoor deze niet kan worden teruggetrokken over de eikel (glans) van de penis. Indien er gekozen wordt voor een operatie waarbij de voorhuid gespaard blijft, wordt in ons ziekenhuis een verbredingsplastie uitgevoerd.
Een verbredingsplastie is een plastische ingreep waarbij het vernauwde deel van de voorhuid weggenomen wordt. De voorhuid wordt nadien op een speciale manier (in de vorm van een "Z") terug aaneengehecht. We geven je hier graag meer informatie over deze ingreep en nodige nazorg.
 

De ingreep

Voor de ingreep wordt men 1 dag opgenomen in het ziekenhuis. De ingreep gebeurt onder algemene verdoving. Een van de ouders kan indien gewenst mee gaan naar de operatiezaal tot het patiëntje slaapt. Zodra hij slaapt, wordt er ook een extra lokale verdoving toegepast. Wij noemen dit een caudaal blok. Het voordeel hiervan is dat uw zoontje de eerste uren na het wakker worden geen pijn voelt.
 
's Avonds na de behandeling en voor je naar huis vertrekt, komt de behandelende uroloog of de assistent nog eens langs om de toestand van de wonde te beoordelen. Ook wordt getoond hoe de voorhuid moet worden teruggetrokken en thuis verzorgd.
 
In het begin is de penis gezwollen met eventueel nog wat aanklevend bloed of zelfs een blauwachtige verkleuring. Dit is normaal. Je hoeft je hierover geen zorgen te maken.
 

Nazorg

De hechtingen die werden geplaatst zijn oplosbaar en moeten niet verwijderd worden.
Na de ingreep is het enorm belangrijk om de voorhuid zeker 3 keer per dag zeer goed en volledig tot achter de eikel (glans) terug te trekken. In het begin is dit pijnlijk; maar dit moet absoluut gebeuren. Anders is er risico op een nieuwe vernauwing door littekenvorming. Eventueel mag deze terugtrekking in bad gebeuren. Na het terugtrekken is het belangrijk Fucidin crème (wordt meegegeven) aan te brengen. Deze zalf voorkomt infectie en verkleving en doet de zwelling vlugger verdwijnen.

 

Controleraadpleging

Eén week na de ingreep kom je best op controleraadpleging bij de behandelende uroloog. Tijdens deze raadpleging zal de uroloog de terugtrekbaarheid van de voorhuid beoordelen. Ook kunnen eventuele kleine verklevingen op dat moment worden losgemaakt.
 
Soms wordt de voorhuid na enkele weken terug stug en is het terugtrekken moeilijk. Best niet aandringen en rustig enkele weken wachten. Dit is littekenreactie en meestal wordt de huid terug soepel na 2 – 3 weken.