Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

Waar komt de stoma?

Laatste wijziging: 06 januari 2022

De stoma

Elke stoma is uniek. Je kunt veranderingen verwachten zowel naar vorm als naar uitzicht.
 
Na de ingreep kan de stoma wat gezwollen zijn. De stoma gaat langzaam (na enkele weken) naar zijn permanente of stabiele vorm. De huid rond de stoma noemt men de peristomale huid. De stoma heeft een ronde tot ovale vorm met een diameter van ongeveer 25 tot 30 mmen is niet gevoelig.
 
Het uitzicht van de stoma is vergelijkbaar met de binnenzijde van de wang: de stoma is altijd vochtig/slijmerig en rozerood van kleur. De stoma kan in het begin gemakkelijk bloeden, zeker als men er over wrijft. Deze kleine bloedingen zijn normaal. Als het bloeden blijft aanhouden of er sijpelt constant bloed uit de stoma, dan contacteer je best de dokter of de stomaverpleegkundige.

 

Waar komt de stoma?

Voor de operatie bekijk je, samen met de arts en de stomaverpleegkundige, waar de stoma op jouw buik zal worden aangelegd.
 
Om hierrond een goede beslissing te kunnen maken, hebben we informatie nodig omtrent je dagelijkse bezigheden, beweging, activiteiten, kledinggewoonten,...  In de mate van het mogelijke zal de chirurg bij de plaatsbepaling van jouw stoma hier zoveel mogelijk rekening mee houden.
 
Vervolgens plaatst de stomaverpleegkundige een proefzakje dat je 24 uur zal dragen. Na 24 uur is er een controle van het proefzakje en wordt met een markeerpunt de voorkeurslocatie van de stoma aangeduid. Meestal legt men de stoma aan in de rechteronderbuik, in de zone rechts onder de navel en onder de riemlijn.