Robotchirurgie Da Vinci XI

Laatste wijziging: 08 juni 2022
Sinds januari 2017 maakt de Kliniek voor Urologie (de dienst urologie van het Jessa Ziekenhuis, Sint-Franciscus Ziekenhuis, Sint- Trudo Ziekenhuis en az Vesalius) gebruik van een ultramoderne operatierobot, de Intuitive Da Vinci Xi. De robot-geassisteerde operaties worden uitgevoerd op campus Salvator van het Jessa Ziekenhuis.
Responsive Image

 Het chirurgisch systeem van Da Vinci combineert computer- en robottechnologieën tot een nieuwe categorie operaties. Dankzij de aanvullende, technische mogelijkheden kunnen de urologen van de Kliniek voor Urologie meer aandoeningen via een minimaal invasieve ingreep behandelen. Dit betekent dat je een grote operatie kunt ondergaan met slechts enkele mini-incisies. Dit is mogelijk omdat jouw uroloog met betere beelden, meer precisie, meer bewegingsvrijheid en meer controle kan werken dan met een klassieke kijkoperatie en toch een grotere snede kan vermijden.

 

Hiervoor neemt de uroloog plaats achter de robot. Hij of zij stuurt de robotarmen aan met joysticks. Vervolgens zet de robot deze bewegingen van de hand, pols en vingers van de arts om in precieze bewegingen van de instrumenten. Onbedoelde bewegingen worden door filtering van trillingen tot een minimum beperkt. Dit betekent dat de instrumenten nauwkeuriger kunnen bewegen dan de hand van een mens en dat in een kleine ruimte waarbij het operatieveld haarfijn en tienmaal vergroot op 3-dimensionale wijze wordt weergegeven. Hierdoor kan de uroloog uiterst secuur werken. De robot vertaalt de bewegingen van de chirurg met extreme precisie, waardoor omliggend weefsel zo veel mogelijk wordt gespaard en er dus minder beschadiging kan optreden.

 

Om een dergelijke precieze operatie uit te voeren is veel ervaring bij de uroloog uiteraard van belang. De Da Vinci robot doet namelijk niets uit zichzelf maar wordt voor elke handeling aangestuurd door de uroloog die het toestel bedient.

 

Tijdens de operatie voert het Da Vinci-systeem miljoenen veiligheidscontroles op zichzelf uit. Het systeem is 'fail-safe'. Dit houdt in dat bij een eventuele stroomonderbreking of problemen bij de veiligheidscontroles het systeem veilig wordt afgesloten. Zo behoudt de uroloog altijd de controle over de operatie. Je wordt dus op een veilige en vakkundige manier geopereerd, waarbij het menselijk handelen centraal staat.

 

Net als bij de traditionele operaties ben je in handen van een chirurgisch team van minimaal twee personen. Naast de uroloog is er minstens één medisch geschoolde assistent aanwezig. Dit teamlid assisteert onder meer bij het verwisselen van de instrumenten en geeft per operatiestap het juiste instrument aan de uroloog.

 

De operatierobot kan worden ingezet bij o.a. prostaat-, blaas-, nier- en urineleiderkanker. Naast oncologische indicaties zijn er ook reconstructieve operaties mogelijk, bij o.a. reconstructie nierbekken, herstel van urineleiders, verzakkingen van de baarmoeder, ...