Voorbeelden robotingrepen

Laatste wijziging: 08 januari 2022

Verwijdering van de prostaat

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Als je prostaatkanker hebt, bespreekt jouw uroloog met je welke behandeling het beste voor je is. Dat kan bijvoorbeeld middels verschillende operatietechnieken waarbij de prostaat volledig wordt weggehaald. Sinds de komst van de robot wordt deze veelal ingezet voor de verwijdering van de prostaat.

 

Hierbij ‘helpt’ een ultramodern chirurgisch systeem de chirurg om vitale anatomische structuren duidelijker te zien en zo de chirurgische procedure preciezer te verrichten. Hierdoor verlaagt de kans op langdurige incontinentie en kan het op lange termijn een voordeel bieden qua behoud van erecties. Meerdere vergelijkende studies hebben aangetoond dat robotchirurgie hierbij alle voordelen biedt van mimimaal invasieve chirurgie zoals minder bloedverlies, minder postoperatieve pijn en een kortere opnameduur, zonder de volledige tumorverwijdering te compromitteren.

 

Verwijdering van de blaas

Als er een blaastumor bij je werd geconstateerd, doet de uroloog onderzoek naar het soort tumor. Bij spierinvasieve blaaskanker is de blaastumor doorgegroeid tot in de blaasspier. Bij deze vorm volgt er vaak een ingrijpende behandeling. Vaak is dit een zware operatie waarbij je hele urineblaas wordt verwijderd. Bij mannen verwijderen we meestal ook de prostaat, omdat deze vast zit aan de blaas. Bij vrouwen kan de blaaskanker doorgroeien naar de voorwand van de vagina en/of de baarmoeder. Om die reden verwijderen we vaak ook de baarmoeder en een deel van de vagina.
 
Of je voor een robotoperatie in aanmerking komt, hangt af van een aantal factoren, zoals jouw medische voorgeschiedenis en de uitgebreidheid van de blaaskanker.
 
Als de urineblaas is verwijderd, moet je urine het lichaam op een andere manier verlaten. Dit kan door een urinestoma te maken van een stukje dunne darm. De stoma kan geen urine bewaren, waardoor de urine er vanzelf uitloopt en in een zakje wordt opgevangen.
 
Een andere optie is om van een stuk dunne darm een nieuwe blaas te maken (dit noemen we ook wel neoblaas). Deze nieuwe blaas wordt dan weer vastgemaakt aan de plasbuis. Het functioneren van zo’n nieuwe blaas kan wel heel anders gaan dan met een eigen blaas. De keuze voor een stoma of voor een kunstblaas hangt af van verschillende factoren en zal vooraf goed met je besproken worden.
 
De operatie om jouw blaas te verwijderen en een stoma of een nieuwe blaas te maken, is een ingrijpend. Om de kans op complicaties te verminderen en patiënten sneller te laten herstellen, kunnen wij nu ook bepaalde patiënten opereren met behulp van de operatierobot, waarbij een grote onderbuiksnede kan vermeden worden.

 

Niersparende niertumorchirurgie

Als er een niertumor bij je werd vastgesteld, bestaat een behandeling meestal uit het verwijderen van dit gezwel. Vaak wordt dit gedaan door middel van een volledige verwijdering van de nier.
 
In sommige gevallen kan er beslist worden om niersparende chirurgie te gebruiken, waarbij enkel het gezwel wordt verwijderd.
 
Dit is niet altijd zo eenvoudig, gezien de positie van de nieren achteraan in het lichaam en gezien het zeer sterk doorbloede organen zijn. Soms kan er gekozen worden voor een mimimaal invasieve kijkoperatie, waarbij een grote operatiewonde kan vermeden worden. De robot komt hierbij goed van pas.
 
Met het verbeterd zicht van de operatierobot en met behulp van extra beeldvormingsmogelijkheden zoals ingebouwde fluorescentie en echografie kan het gezwel vaak op de millimeter verwijderd worden, met minimale beschadiging van het omliggende “gezonde” nierweefsel.