PSA (prostaat specifiek antigen)

Laatste wijziging: 08 januari 2022
PSA (prostaat specifiek antigen) is een eiwit dat enkel afgescheiden wordt door de prostaatklier. De concentratie van dit eiwit kan in het bloed gemeten worden en is de spiegel van hoe de prostaat zich op dat moment voelt.
 
De normaalwaarden van deze meting liggen tussen 0 en 4 microgram per liter, maar deze grenzen kunnen verschillen van labo tot labo.
 

Stijging van PSA-waarden

Een stijging van deze PSA-waarde boven de normaalwaarde wordt door velen geassocieerd met prostaatkanker, maar dit is zeker niet altijd het geval. Zo'n stijging kan ook een teken zijn van:
 
  • prostaatontsteking (zelfs zonder pijn)
  • prostaatvergroting (goedaardig)
  • prostaatkanker
De interpretatie van PSA verschilt ook van man tot man, waarbij de leeftijd en prostaatgrootte een grote rol spelen.
PSA wordt gemeten voor verschillende doeleinden, waardoor waarden sterk verschillen, en in een andere context moeten bekeken worden.

 

Screening

Bloedname bij de huisarts ter opsporing van prostaatkanker. Dergelijke PSA-controles worden door het ziekenfonds niet meer terugbetaald, tenzij bij risicopatiënten, familiaal belast op prostaatkanker. Een PSA-test kost 11 euro.
 
Al te frequente PSA-controles hebben ook weinig zin, waardoor we volgende tips geven:
  • risicogroepen: jaarlijkse PSA-controle vanaf 40 jaar
  • gewone patiënt: basis PSA

 

Opvolging

Patiënten die behandeld worden voor een gekende prostaatkanker: waarden verschillen totaal van de screening, en dienen door de arts geïnterpreteerd te worden.