Rigiscan

Laatste wijziging: 08 januari 2022

Nachtelijke erectiemetingen

Iedereen heeft gedurende de nacht meerdere episodes van REM-slaap (REM = rapid eye movements). Men vermoedt dat tijdens de episodes van REM-slaap de mens zeer diep slaapt en waarschijnlijk ook dromen heeft.

Bij de man is het ook zo dat tijdens deze episodes van REM-slaap er in principe nachtelijke erecties optreden. Deze zijn niet onderhevig aan allerlei psychische factoren en laten dus de beste erecties zien die een man kan ontwikkelen.

Responsive Image
Met een speciaal toestel, de "RIGI-scan", wordt gedurende 3 opeenvolgende nachten de kwaliteit van deze nachtelijke erecties gemeten. Hiervoor moet je dus 3 opeenvolgende nachten in het Jessa Ziekenhuis komen slapen om deze metingen uit te voeren. Op deze pagina geven we je graag meer informatie over het praktisch verloop van deze metingen.

Verloop van de metingen

Bij de hostesses in de inkomhal haalt u eerst de opnameformulieren af (alleen bij de eerste nacht). Vervolgens meld je je aan bij de verpleegkundigen van de afdeling urologie. Je wordt door de verpleegkundige op de kamer geïnstalleerd. Er wordt je gevraagd om jouw nachtkleding aan te doen en nog te gaan plassen zo nodig. Indien je klaar bent, kan je de verpleegkundige verwittigen (bellen) en zal hij/zij de RIGI-scan aanbrengen.

Er worden 2 elastische ringetjes rond de penis gelegd die verbonden worden met een kleine monitor die met klitteband aan uw bovenbeen wordt bevestigd (zie tekening).

Responsive Image

BELANGRIJK

  • Als de monitor aanligt, moet je bedrust houden gedurende 10 uren (dus niet opstaan of rondlopen).
  • Indien je moet plassen, verwittig dan de  verpleegkundige (bellen). Het apparaat wordt dan uitgeschakeld en moet binnen een half uur terug aangeschakeld worden om een goede registratie mogelijk te maken.
  • Verwittig ook de verpleegkundige bij eventuele problemen zoals alarm van het toestel of het loskomen van de penisringen.
Na 10 uren registratie wordt 's morgens het apparaat weggenomen en kun je het ziekenhuis verlaten. Indien je een ontbijt wenst, gelieve dit dan 's avonds bij opname te melden.
 

En verder…

Voor de metingen van de 2de en 3de nacht meld je je rechtstreeks aan bij de verpleegkundige van de afdeling. Verder zullen deze metingen verlopen zoals de eerste nacht.
 
De drie nachtelijke metingen van de RIGI-scan worden nadien door de computer verwerkt. De resultaten hiervan zal de behandelende arts met je bespreken op de controleraadpleging.
 
Indien je na het lezen van deze pagina nog vragen hebt of bijkomende informatie wenst, kan je hiervoor steeds terecht bij je behandelende geneesheer of de verpleegkundigen.