Urodynamisch onderzoek

Laatste wijziging: 06 januari 2022
Er werd een urodynamisch onderzoek (UDO, blaasfunctieonderzoek) voor je gepland.  Het onderzoek gebeurt ambulant en neemt ongeveer een uurtje in beslag.  Je zal een voorschrift Ciproxine of Monuril krijgen. 

Verloop

Kom naar het onderzoek met een volle blaas. Onder plaatselijke gelverdoving (verdoven van de plasbuis) wordt een zeer dun slangetje (catheter) ingebracht in de blaas.  Ook wordt een dun cathetertje ingebracht in de aars (of soms in de vagina). Tijdens het onderzoek wordt via het slangetje door de plasbuis, de blaas opgevuld met steriel water. Ondertussen wordt de druk via beide catheters gemeten en door de computer verwerkt.  Wanneer de blaas voldoende gevuld is en je een dringende plasdrang heeft, zal je gevraagd worden om te plassen.  Tijdens het plassen wordt zowel de kracht van de straal als de druk in de blaas gemeten.

Responsive Image

Na het onderzoek

Nadien worden de cathetertjes verwijderd en kan je terug naar huis gaan. Het is mogelijk dat je nog enige tijd (ongeveer 24 uur) wat minimale last ondervindt van dit onderzoek: frequenter plassen, wat pijn bij het plassen, een druppeltje bloed, etc.  Hier hoef je je echter geen zorgen om te maken. 

Wanneer je de dag na het onderzoek voldoende drinkt, zullen deze klachten in principe vlug verdwijnen.

Responsive Image

Opgelet

Mocht je door omstandigheden niet kunt komen, vragen wij je vriendelijk het onderzoek minstens 48 uren vooraf te annuleren. Niet gehaalde afspraken voor dit onderzoek zullen worden aangerekend zonder terugbetaling door het ziekenfonds. De reden hiervoor is dat er voor dit onderzoek nogal wat steriel materiaal moet voorzien worden en dat hiervoor ook één verpleegkundige gedurende één uur wordt ingeschakeld.

Wij vragen dan ook om jouw begrip voor deze situatie.