Sfincterprothese
Bij jou werd besloten om jouw probleem van urineverlies (incontinentie) te behandelen door het plaatsen van een kunstmatige sluitspier. Dit wordt een artificiële sfincterprothese genoemd.
Indien je na het lezen van deze info nog vragen heeft, kan je hiervoor steeds terecht bij jouw behandelende arts of bij de verpleegkundige.

Opname in het ziekenhuis
- bloedafname
- hartonderzoek
- foto van de longen
- eventueel verder hart- of longnazicht
Operatie
Net voor de ingreep word je opnieuw in een ontsmettend bad of douche geplaatst en wordt het operatiegebied geschoren. Na de narcose word je gedurende een half uur grondig ontsmet. Voor de ingreep wordt een kleine insnede gemaakt ter hoogte van het perineum (het kruis of de dam). Deze wonde is een viertal centimeter lang en dient om het gebied rond uw sluitspier vrij te maken. In tweede instantie wordt ook een kleine insnede gemaakt van eveneens een viertal centimeter ter hoogte van de liesstreek, doorgaans aan de rechterzijde. Hierbij wordt dan het lieskanaal geopend om op die manier een ruimte te creëren voor het plaatsen van het reservoir van de prothese. Langs deze weg wordt ook een ruimte vrijgemaakt in de balzak, doorgaans tussen beide teelballen, om het bedieningspompje te plaatsen.

