Behandeling met TOT

Laatste wijziging: 08 januari 2022
Bij jou werd de diagnose gesteld van stressincontinentie. Bij stressincontinentie treedt er urineverlies op in “stress-situaties”, hiermee bedoelt men situaties met verhoogde druk in de buik zoals bv. bij hoesten, niezen, lachen, sportbeoefening, springen enz…
 
De TOT (transobturator tape) procedure is een minimaal invasieve chirurgische ingreep, waarbij het netje achter de vagina wordt aangebracht, met speciaal ontworpen ergonomische naalden. Het netje is bedoeld als ondersteuning van de urinebuis, die dan in staat is om urine op te houden tijdens inspanningen.
 
Indien u na het lezen van deze info nog vragen heeft, kan je hiervoor steeds terecht bij jouw behandelende arts of bij de verpleegkundige.

 

Opname in het ziekenhuis

Je wordt in principe de ochtend van de ingreep nuchter opgenomen in het ziekenhuis. Zoals bij elke heelkundige behandeling moet je ervoor zorgen dat alle bloedverdunnende producten (o.a. geneesmiddelen die Aspirine® bevatten) zeker één week voor de operatie gestopt zijn.

De dag van de opname zal je nog geschoren worden ter hoogte van het operatiegebied (schaamstreek).

 

Operatie

Deze procedure wordt uitgevoerd in de operatiekamer onder lokale of algemene narcose, afhankelijk van jouw voorkeur. De chirurg maakt een kleine incisie in de vagina en 2 kleine incisies aan de binnenkant van de dij tegenover de schaamlippen buiten de vagina. Het netje wordt dan door deze incisies ingebracht en neemt zo de plaats in van het beschadigde weefsel.

Responsive Image

Na de operatie

Doorgaans mag je dezelfde dag of de dag na de ingreep het ziekenhuis verlaten. Na de ingreep wordt de sonde en de eventuele vaginale wiek verwijderd en zal geobserveerd worden hoe het plassen verloopt. In principe wordt éénmaal gecontroleerd hoeveel resturine er in de blaas achterblijft na het plassen door middel van een echografie. In principe kun je daarna het ziekenhuis verlaten.

 

Verder verloop

De incisies in huid en vagina zijn zeer klein en verdwijnen spontaan. Hoewel de TOT (transobturator tape) procedure normaal met weinig pijn gepaard gaat, kan jouw arts toch een pijnstiller en antibiotica voorschrijven die je na de operatie moet nemen.

Na het ontslag uit het ziekenhuis is het belangrijk om gedurende een zekere tijd goed te blijven drinken. Verder zijn zeer zware inspanningen de eerste vier tot zes weken uit den boze. De eerste vier tot zes weken mag je best ook geen seksuele betrekkingen hebben.

Het is niet ongewoon dat na een dergelijke ingreep het plassen (eventueel zelfs definitief) wat trager zal gebeuren dan vroeger, dit wil zeggen met een iets slappere straal. Verder is het tijdelijk mogelijk dat je de eerste weken iets rapper naar het toilet zal moeten gaan en minder tijd zal hebben om te wachten en de plas op te houden. Deze klachten verdwijnen in regel.

In uitzonderlijke gevallen wordt het netje niet goed verdragen, wat een slechte vaginale genezing tot gevolg heeft. Dit lost zichzelf in de meeste gevallen op zonder dat het netje verwijderd hoeft te worden.

Andere complicaties die geen verband houden met TOT ( transobturator tape) kunnen zich voordoen afhankelijk van jouw gezondheidstoestand.