Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

Behandeling met TVT

Laatste wijziging: 08 januari 2022
Heelkundige behandeling van urineverlies bij de vrouw door ophanging van de plasbuis.
 
Bij u werd de diagnose gesteld van stressincontinentie. Bij stressincontinentie treedt er urineverlies op in stress situaties. Hiermee worden situaties  bedoeld waarbij er een verhoogde druk in de buik is (stress), zoals bijvoorbeeld bij hoesten, niezen, lachen, sportbeoefening, springen, enz.
 
Bij u werd beslist om een behandeling uit te voeren middels een milde operatie, de `urethrasuspensie'. Hierbij wordt een sling (hangmatje) onder de plasbuis gebracht. Deze urethrasuspensietechniek kan op verschillende manieren gebeuren. In medische termen worden hiervoor onder meer de afkortingen TVT(Tension-free Vaginal Tape) gebruikt.
 
Indien u na het lezen van deze info nog vragen heeft, kan u hiervoor steeds terecht bij uw behandelend  geneesheer of bij de verpleegkundige.

 

Opname in het ziekenhuis

U wordt in principe de ochtend van de ingreep nuchter opgenomen in het ziekenhuis. Zoals bij elke heelkundige behandeling moet u ervoor zorgen dat alle bloedverdunnende producten (o.a. geneesmiddelen die Aspirine bevatten) zeker één week voor de operatie gestopt zijn.
 
De dag van de opname zal u nog geschoren worden ter hoogte van het operatiegebied (schaamstreek).

 

Operatie

De ingreep gebeurt normaal gezien onder locoregionale anesthesie (ruggenprik).  Er wordt een kleine wonde van ongeveer1 cmgemaakt in de voorwand van de vagina ter hoogte van de plasbuis. De plasbuis wordt vrijgemaakt en langs beide zijden van de plasbuis wordt een weg vrijgemaakt naar de onderbuik toe om op die manier de sling (hangmatje) in te brengen. Met een speciaal systeem (speciale naalden) wordt het hangmatje nu onder de plasbuis gebracht en naar boven getrokken net boven het schaambeen zodat ook ter hoogte van de onderbuik zeer kleine insneden zullen komen links en rechts met een lengte van amper5 mm.
 
De chirurg zal dan tijdens de ingreep met een blaaskijkonderzoek controleren of het netje zich op de juiste plaats bevindt.  De ingreep wordt beëindigd met het plaatsen van een blaassonde en eventueel een vaginale wiek.

 

Na de operatie

Doorgaans kan u dezelfde dag of de dag na de ingreep het ziekenhuis verlaten. Na de ingreep wordt de blaassonde en de vaginale wiek verwijderd en zal geobserveerd worden hoe het plassen verloopt. Normaal wordt éénmaal gecontroleerd hoeveel resturine er in de blaas achterblijft na het plassen door middel van een echografie. In principe kunt u daarna het ziekenhuis verlaten.

 

Verder verloop

Na het ontslag uit het ziekenhuis is het belangrijk om gedurende meerdere weken goed te blijven drinken. Verder zijn zeer zware inspanningen de eerste zes weken uit den boze. De eerste 6 weken mag u geen seksuele betrekkingen hebben. 
 
Het is niet ongewoon dat na een dergelijke ingreep het plassen (eventueel zelfs definitief) wat trager zal gebeuren dan vroeger, dit wil zeggen met een iets slappere straal. Verder is het tijdelijk mogelijk dat u de eerste weken iets vlugger naar het toilet zal moeten gaan en minder tijd zal hebben om te wachten en de plas op te houden. Deze klachten verdwijnen in regel.