Herstel na een totale prostaatwegname

Laatste wijziging: 12 mei 2022

De arts heeft bij jou een prostaatoperatie uitgevoerd. Op deze pagina geven wij je graag wat meer informatie en een aantal praktische raadgevingen voor een vlot herstel. Indien je na het lezen ervan nog vragen heeft of bijkomende inlichtingen wenst, kan je steeds terecht bij de arts of de verpleegkundigen.

 

Drinken

Drink gedurende zes weken ongeveer twee liter per dag om de blaas goed te spoelen.

 

Bloedverlies

Tot zes weken na de operatie kan bij het plassen soms nog wat bloed meekomen. Je hoeft je daarover niet ongerust te maken. Het persen bij harde stoelgang kan de oorzaak zijn. Tracht dit te vermijden door eventueel een laxerend middel te gebruiken (bv. Duphalac ®,…) om de stoelgang te verzachten.

 

Flebitis-preventie

De spuitjes Fraxiparine® die je tijdens je ziekenhuisverblijf al kreeg, moeten thuis nog twintig dagen verder gegeven worden. Ook de steunkousen en de buikband moet je overdag (niet ’s nachts) nog verder dragen gedurende deze periode. Bij ontslag krijg je een voorschrift mee voor deze spuitjes en de thuisverpleegkundige. Deze thuisverpleegkundige verwittig je best zelf.

 

Urineverlies

Na het verwijderen van de blaassonde kan je nog wat problemen ondervinden met het ophouden van de urine. Dit is normaal. Verbetering is mogelijk, maar individueel verschillend. Begin alvast met het toepassen van de oefeningen die je voor jouw operatie in het ziekenhuis hebt geleerd. Bij groot urineverlies kan je hulpmiddelen gebruiken, zoals:

 • Incontinentiemateriaal in verschillende maten en soorten (pampers, condoomkatheters,… ). Dezez zijn verkrijgbaar bij de apotheek, maar zijn goedkoper te verkrijgen via de thuisverpleegkundige .
 • In een latere fase mag je na overleg met de uroloog een kinesist raadplegen voor bekkenbodemspieroefeningen.
 • Een laatste optie is het plaatsen van een kunstsluitspier. Dit is echter pas mogelijk vanaf één jaar na jouw operatie.

Onderzoek heeft uitgewezen dat beterschap in urineverlies nog kan optreden tot twee jaar na de ingreep.

 

Impotentie

Zoals je weet, kunnen de erecties achterwege blijven, maar recuperatie is nog altijd mogelijk. Indien er toch erecties optreden, dan hoef je hierover niet ongerust te zijn. Wel zal er geen sperma meer gevormd worden. Het is ook aangewezen om tot minstens 3 weken na de operatie te wachten met het hervatten van jouw seksuele activiteiten.

 

Tips

De eerste 6 weken na de operatie mag je:
 • geen autoritten maken, langer dan 30 minuten
 • geen gewichten tillen, zwaarder dan 5 kg
 • niet fietsen (ook niet met hometrainer of bromfiets)
 • niet meer trappen doen dan noodzakelijk
 • geen bloedverdunnende medicatie nemen tot je op controle komt bij de uroloog

 

Wat doet u best wel:

 • regelmatig rusten
 • één glas wijn of bier mag
 • korte wandelingen
 • kleine huishoudelijke taken

 

Controleraadpleging

Ongeveer drie weken na de operatie ga je voor een controleraadpleging naar de uroloog. Indien je bloedverdunnende medicatie voor de operatie nam, wordt nu ook beslist of je die opnieuw mag gebruiken.
Tot slot: indien je nog vragen hebt, noteer deze op papier zodat je ze zeker niet vergeet te stellen tijdens de controleraadpleging.