Totale prostaatwegname

Laatste wijziging: 08 januari 2022
Bij jou werd de diagnose gesteld van een kwaadaardig gezwel van de prostaat zonder uitzaaiingen. In overleg met jouw behandelende uroloog is beslist over te gaan tot een totale wegname van de prostaat en zaadblaasjes (= totale prostatovesiculectomie + lymfeklierresectie).

Indien je na het lezen van deze info nog vragen heeft of bijkomende informatie wenst, kan je steeds terecht bij jouw behandelende arts of de verpleegkundigen.
Responsive Image

Opname in het ziekenhuis

Het hartonderzoek is in principe reeds gebeurd. Het is belangrijk om zeker een week voor de operatie te stoppen met alle bloedverdunnende producten waaronder bijvoorbeeld geneesmiddelen die aspirine bevatten.

De dag van opname gebeurt zo nodig:
  • een bloedafname
  • een urineonderzoek
  • een foto van de longen
  • eventueel een onderzoek van de longfunctie

De kinesist staat in voor het aanleren van bekkenbodemspieroefeningen. Deze oefeningen verbeteren na de operatie aanzienlijk de controle over de urineuitscheiding.

Er worden speciale kousen aangemeten. Deze kousen moet je dragen om flebitis na de ingreep te voorkomen.

De anesthesist komt bij je langs om alle uitleg te verschaffen over de narcose en pijnbehandeling.

De operatie

Er wordt een insnede gemaakt in de onderbuik tussen navel en schaambeen. De lymfeklieren worden eventueel verwijderd. Nadien volgt een volledige wegname van de prostaat en de zaadblaasjes. Er wordt opnieuw een verbinding tussen de blaas en de urinebuis aangelegd.

In de buikholte worden 1 tot 2 buisjes aangebracht om eventueel vocht of bloed te laten wegvloeien. Op het einde van de ingreep wordt een verblijfssonde achtergelaten via de penis tot in de blaas.

De weggenomen prostaat wordt opgestuurd voor laboratoriumonderzoek.

Responsive Image

Na de operatie

Na de ingreep verblijf je een nacht op de afdeling intensieve zorgen (PACU of post anesthesie care unit).
De buisjes om het vocht te draineren worden in de loop van de volgende dagen verwijderd.
Je krijgt elke dag een spuitje tegen flebitis. In principe mag je na 24 uur opnieuw beginnen met eten.

 

Ontslag

Na gemiddeld een week mag je het ziekenhuis verlaten. De blaassonde wordt op de ochtend van jouw vertrek verwijderd.

 

Verdere thuiszorg

Na jouw ontslag uit het ziekenhuis krijg je nog ongeveer twintig dagen inspuitingen tegen flebitis. Zolang deze inspuitingen nodig zijn, dien je ook overdag de speciale steunkousen te dragen.

De arts verwacht je twee tot drie weken na jouw ontslag uit het ziekenhuis voor een raadpleging. Tegen dan beschikt hij over de laboratoriumuitslagen van de weggenomen prostaat. Afhankelijk van deze uitslagen kan een nabestraling van het geopereerde lichaamsgebied (operatieveld) noodzakelijk zijn.