Hoe ontstaat een normale erectie?

Laatste wijziging: 03 februari 2022

In de penis zitten twee zwellichamen (‘corpora cavernosa’) en een plasbuis (‘urethra’). De zwellichamen bevinden zich bovenaan (als men op de penis neerkijkt) en de plasbuis onderaan.

Een zwellichaam kan men het best vergelijken met een spons: het is een verzameling van kleine holtes (kamertjes) die onderling met elkaar in verbinding staan. In slappe toestand bevatten deze holtes weinig bloed. Binnenin de zwellichamen lopen aanvoerende bloedvaten (slagadertjes). In slappe toestand zijn deze aanvoerende slagadertjes vernauwd (als het ware in een kramptoestand), zodat het aanvoerende bloed ook praktisch direct wordt afgevoerd door de afvoerende vaten (adertjes) die binnenin tegen de dikke elastische wand van de zwellichamen liggen.

Responsive Image

Wanneer de man seksueel geprikkeld wordt, gaan de bloedvaten die door de zwellichamen lopen open staan en stroomt er dus veel meer bloed door de penis (normaal 250 ml of de inhoud van 1 glas per twee minuten). De zwellichamen beginnen dan te zwellen, en hierdoor worden de afvoerende adertjes tegen de wand van de zwellichamen platgedrukt, zodat ze geen bloed meer kunnen afvoeren: de penis wordt stijf en blijft ook stijf. De erectie is dan volledig.  Dit erectiemechanisme wordt daarenboven beïnvloed door hormonen en gecoördineerd door de bezenuwing van de zwellichamen. De erectie is dus een uiterst fijn mechanisme, waarbij verschillende onderdelen exact op elkaar moeten afgestemd zijn. Is dit niet het geval, dan zal de stijfheid van de penis minder zijn, of kan een erectie zelfs volledig uitblijven. Soms ontstaat een goede erectie, die echter te snel verdwijnt. Al deze vormen van impotentie zijn de oorzaak van een falen van dit fijn mechanisme.

Responsive Image