Welke hulpmiddelen kan je gebruiken?

Laatste wijziging: 08 januari 2022

In het geheel van opvangmiddelen onderscheiden we 2 hoofdgroepen.

  • Universele opvangmaterialen: wegwerp- of afwasbare verbandsystemen, die voor iedereen met incontinentieklachten geschikt zijn.
  • Specifieke opvangmaterialen: blaassondes en suprapubische sondes, plastuit, urinaal, condoomkatheters en stomaopvangsystemen die in specifieke gevallen kunnen gebruikt worden.

Daarnaast zijn er nog vele aanvullende hulpmiddelen, zoals bed- en stoelbeschermers en het enorme aanbod aan huidverzorgingsprodukten.

 

De wegwerpmaterialen

De wegwerpincontinentiematerialen zijn hygiënisch, gemakkelijk in gebruik en in vele maten te verkrijgen. Door toepassing van steeds nieuwe absorptietechnieken worden de verbanden steeds dunner, zodat ze minder zichtbaar zijn en de betrouwbaarheid ervan toeneemt. We onderscheidden in deze wegwerpverbanden 3 systemen.
 

Inlegluier en broekje (2-delig systeem)

Vochtabsorberende inleggers kunnen in gewoon ondergoed of met een elastisch broekje gedragen worden. Er zijn specifieke inleggers ontworpen voor mannen en voor vrouwen. De plaats van het absorptievlak in de inlegger is hiervoor bepalend. De meeste zijn voorzien van een kleeflaag of plakstrip voor fixatie. Tot deze groep behoren ook de maandverbanden en inlegkruisjes. Deze producten worden meestal overdag gebruikt bij lichte tot matige incontinentie bij patiënten waarbij toilettraining toegepast wordt. De juiste keuze van het netbroekje zal ook bepalend zijn voor het draagcomfort.

 

Incontinentieslips of broekluiersystemen (1-delig systeem) 

Een incontinentieslip is een vochtopnemende, ondoordringbare en discrete beschermer. Een eendelig systeem wordt meestal gebruikt bij vormen van zware incontinentie of bij bijkomende incontinentie voor stoelgang. De meeste slips zijn aangepast in de taille. Vaak worden kleurcodes gebruikt om een indeling qua absorptievermogen te verduidelijken. Veel slips zijn voorzien van een vochtindicator die de verzadiging aangeeft ofwel door kleurverandering of door het verdwijnen van een lijn. De slips bevatten meestal 2 tot 4 herkleefbare plakstrips, zodat het verband meermaals kan geopend worden. De broekluiers zijn tevens voorzien van elastische antilekrandjes die voor een goede aansluiting in de liezen zorgen en lekkage voorkomen.

Iemand die erg actief en mobiel is, kiest best voor een tweedelig systeem om zowel het draagcomfort als het aspect discretie positief te benaderen. Zo kan op een vlotte wijze ook nog toilettraining worden toegepast. Bij personen met gemengde volledige incontinentie wordt in principe steeds gekozen voor een eendelig broekluiersysteem.

 

Incontinentie-onderleggers

Absorberende wegwerponderleggers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en zijn meestal aan de vier zijden afgesloten om lekkage te verhinderen.

 

Hoe een keuze maken?

Incontinentieklachten verschillen op vele punten. Het is daarom ook niet mogelijk om een en hetzelfde opvangsysteem te maken dat voor iedereen optimaal werkt en voldoet. De keuze voor een opvangsysteem maak je best in overleg met de huisarts, apotheker, de verpleegkundige of met de incontinentieverpleegkundige in het ziekenhuis. Je kan ook terecht bij een aantal speciaalzaken, die je een ruimere keuze aan gepaste hulpmiddelen aanbieden. Bepalend hierbij is eerst en vooral de mate van incontinentie. Maar ook de bewegingsvrijheid en de persoonsbouw spelen hierbij een rol.